Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια - Αγγειακές παθήσεις 2

Τι είναι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ);

Η Χρόνια Φλεβική ανεπάρκεια αποτελεί την πιο συχνή νόσο του περιφερικού αγγειακού συστήματος. Περίπου 10-35% των ενηλίκων θα εκδηλώσουν μία μορφή φλεβικής ανεπάρκειας.

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι αποτέλεσμα της διαταραχής της ροής του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων εξαιτίας της ανεπάρκειας των βαλβίδων. Λόγω της ανεπάρκειας μίας ή παραπάνω φλεβών παρατηρείται παλινδρόμηση (reflux) της ροής του αίματος μέσα σε αυτές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έναρξη μίας σειράς αλλαγών στα πόδια που μπορεί να είναι από εμφάνιση κιρσών έως και την σοβαρότερη εκδήλωση της ανεπάρκειας που είναι το έλκος.

Τι προκαλεί την ΧΦΑ και ποια είναι τα Συμπτώματα;

Οι κυριότεροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στη Χρόνια Φλεβική ανεπάρκεια είναι:

  • Ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης
  • Οικογενειακό ιστορικό χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας
  • Παρατεταμένη ορθοστασία
  • Εγκυμοσύνη
  • Έλλειψη άσκησης
  • Ιστορικό τραυματισμού
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα

Τα συμπτώματα που μπορεί να έχετε αφορούν:

  • Πόνος και αίσθημα βάρους στα πόδια
  • Οίδημα κάτω άκρων (πρησμένα πόδια)
  • Δερματικές αλλοιώσεις κάτω από το γόνατο, κυρίως στο επίπεδο των αστραγάλων με καφέ απόχρωση του δέρματος
  • Τηλεαγγειεκτασίες
  • Κιρσοί
  • Έλκη (πληγές) στα πόδια

Διάγνωση

Η διάγνωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας γίνεται κατά κύριο λόγο με τη φυσική εξέταση και τη λεπτομερή λήψη ιστορικού του ασθενούς. Στη συνέχεια, η διερεύνηση και η εξακρίβωση της αιτίας, πιο συχνά γίνεται με υπέρηχο- τρίπλεξ φλεβών των κάτω άκρων. Η εξέταση αυτή αποτελεί μία μη επεμβατική μέθοδο με εξαιρετική δυνατότητα να ανιχνεύει τη φλεβική ανεπάρκεια.

Ανάλογα με τα ευρήματα του τρίπλεξ καθώς, του ιστορικού του ασθενούς και επί συγκεκριμένων ενδείξεων, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε αξονική ή μαγνητική φλεβογραφία κατά την οποία απεικονίζονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι φλέβες της κοιλίας και της πυέλου.

Θεραπεία

Η θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική, αναλόγως της βαρύτητας της νόσου και των συμπτωμάτων. Ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια που εμφανίζουν οίδημα κάτω άκρων ή ήπια εμφάνιση κιρσών αρχικά μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, αποφυγή ορθοστασίας και η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση κατά την ανάπαυση.

Θεραπεία Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας

Σε περίπτωση ανεπάρκειας της σαφηνούς φλέβας (μείζονος ή ελάσσονος) και επί επίμονων συμπτωμάτων, κιρσών ή ελκών που η συντηρητική αγωγή δεν ήταν επιτυχής, τότε ενδείκνυται η κατάλυση (ablation) της σαφηνούς φλέβας. Η κατάλυση μπορεί να γίνει με:

  1. Laser
  2. Ραδιοσυχνότητες (RF)
  3. Σκληρυντικές ουσίες

Ταυτόχρονα, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν κιρσεκτομές με «μίνι» τομές στο δέρμα ή να πραγματοποιηθούν σκληροθεραπείες με έγχυση ειδικών χημικών ουσιών στους κιρσούς ή στις ευρυαγγείες.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Η κινητοποίηση είναι άμεση και η αποκατάσταση γρήγορη.

Η παραδοσιακή χειρουργική σαφηνεκτομή πραγματοποιείται κυρίως στις περιπτώσεις που οι μέθοδοι κατάλυσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η μέθοδος της σκληροθεραπείας μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την κατάλυση αλλά και σε δεύτερο χρόνο καθώς κάποιοι κιρσοί και ευρυαγγείες βελτιώνονται. Περιλαμβάνει την έγχυση χημικών ουσιών με πολύ λεπτή βελόνα στις ευρυαγγείες ή τους κιρσούς. Ανάλογα με την έκταση μπορεί να απαιτηθούν 2-3 συνεδρίες στο ιατρείο για την αντιμετώπιση με σκληροθεραπεία.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις συνιστούμε στον ασθενή να φορά κάλτσα διαβαθμισμένης συμπίεσης  μετά την επέμβαση, και για περίπου 2-3 εβδομάδες.

Γεώργιος Τζαβέλλας - Αγγειοχειρουργός Αθήνα 2

Προστατέψτε τα αγγεία σας

Ο αγγειοχειρουργός Γεώργιος Τζαβέλλας θα σας εκτιμήσει και ανάλογα τον βαθμό της ανεπάρκειας και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων θα σας συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση, είτε συντηρητική είτε ελάχιστα επεμβατική.