Τι είναι η καρωτιδική νόσος (ή στένωση/ απόφραξη καρωτίδων);
Η καρωτιδική νόσος αποτελεί την αιτία για το 20% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι:
- Κάπνισμα
- Υπέρταση
- Ηλικία (>60 ετών)
- Σακχαρώδης Διαβήτης
- Υπερχοληστερολαιμία
- Παχυσαρκία
- Οικογενειακό ιστορικό
- Ιστορικό ακτινοβολίας στο λαιμό
Συμπτώματα
Ο ασθενής συνήθως παραμένει ασυμπτωματικός μέχρι την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι παροδικό ή μόνιμο με τα ίδια συνήθως συμπτώματα.
Στο παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο τα συμπτώματα διαρκούν από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες ενώ στο μόνιμο ο ασθενής δε παρουσιάζει βελτίωση χωρίς ιατρική περίθαλψη. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητο ο ασθενής να ζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από την περιοχή του εγκεφάλου που έχει μειωμένη παροχή αίματος ή έχει υποστεί βλάβη. Αυτά μπορεί να είναι:
- Μούδιασμα ή παράλυση άνω ή κάτω άκρων
- Μούδιασμα προσώπου
- Απώλεια όρασης
- Δυσκολία στην ομιλία
- Δυσκολία στην κατανόηση
- Πονοκέφαλος
- Ζάλη, απώλεια ισορροπίας
Διάγνωση
Η ενδελεχής λήψη ιστορικού καθώς και η φυσική εξέταση αποτελούν το σημαντικότερο βήμα στη διάγνωση της καρωτιδικής νόσου είτε αυτή συνοδεύεται από εγκεφαλικό επεισόδιο είτε όχι.
Στη συνέχεια εξειδικευμένες απεικονιστικές μέθοδοι όπως το τρίπλεξ καρωτίδων, η αξονική και η μαγνητική αγγειογραφία είναι πολλές φορές απαραίτητες για την απόφαση της θεραπευτικής μεθόδου που θα ακολουθηθεί.
Θεραπεία
Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται κυρίως από τα συμπτώματα και το βαθμό στένωσης της καρωτίδας. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και η απόφαση της θεραπείας είναι εξειδικευμένη για το καλύτερο αποτέλεσμα.
- Βελτίωση τρόπου ζωής
- Διακοπή καπνίσματος
- Απώλεια βάρους
- Υγιεινής δίαιτα
- Άσκηση
- Φαρμακευτική Αγωγή
- Αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες
- Αντιλιπιδαιμικά φάρμακα
- Χειρουργική αντιμετώπιση με ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας
- Χειρουργική αντιμετώπιση με τοποθέτηση ενδονάρθηκα (stent)
Ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας
Η ενδαρτηρεκτομή καρωτίδας είναι η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της στένωσης και μείωσης του κινδύνου για εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο.
Με μία τομή στο λαιμό του ασθενή , ο Αγγειοχειρουργός αποκαλύπτει την καρωτίδα την οποία και καθαρίζει από την αθηρωματική πλάκα. Στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό εμβάλωμα και σύγκλειση του αγγείου.
Ο ασθενής συνήθως παραμένει μία ημέρα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και έπειτα λαμβάνει εξιτήριο με συγκεκριμένες οδηγίες.
Ο κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζονται με την επέμβαση συζητείται αναλυτικά με τον ασθενή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο καθώς και πριν το χειρουργείο.
Τοποθέτηση stent
Μία εναλλακτική μέθοδος με συγκεκριμένα κριτήρια στη χρήση της αποτελεί η αγγειοπλαστική με τοποθέτηση ενδονάρθηκα (stent).
H επέμβαση πραγματοποιείται με παρακέντηση από τη βουβωνική χώρα όπου μέσω του αρτηριακού συστήματος με εξειδικευμένα σύρματα και καθετήρες τοποθετείται ενδονάρθηκας (stent) στην καρωτίδα για να «ανοίξει» η περιοχή της στένωσης.
Όπως και στην ανοιχτή επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μία ημέρα και λαμβάνει εξιτήριο με συγκεκριμένες οδηγίες.
Οι πιθανές επιπλοκές (όπως ο κίνδυνος εγκεφαλικού) συζητούνται με τον ασθενή αναλυτικά κατά την επίσκεψη στο ιατρείο και προεγχειρητικά.
Ο Αγγειοχειρουργός κύριος Τζαβέλλας έχει πραγματοποίησει τη νέα τεχνική τοποθέτησης ενδονάρθηκα καρωτίδας μέσω μικρής διατραχηλικής τομής (TCAR) η οποία παρέχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή αγγειοπλαστική. Η συγκεκριμένη τεχνική πραγματοποιείται στις ΗΠΑ με εξαιρετικά αποτελέσματα, ωστόσο δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην Ευρώπη.